Whiskey’s Steaks

Wszystkie steki przyrządzone są z najwyższej jakości wołowiny i podawane z masłem ziołowym, sosem i jednym dodatkiem do wyboru. Stopnie wysmażenia: RARE, MEDIUM RARE, MEDIUM, MEDIUM WELL, WELL DONE. Na życzenie podajemy gorący kamień, na którym sam możesz wysmażyć swój stek (w tym przypadku przygotowujemy go stopień niżej).

RIB-EYE (300g)

RIB-EYE (300g)

Steki sezonowane na sucho

219,-

Jest kawałkiem antrykotu z górnej części żeber. Stek ten jest bardziej miękki od NY Strip, jest również bardziej intensywny w smaku, dzięki dużej liczbie drobnych nitek tłuszczu (tzw. marmurku). Ogólnie zwykło się mówić, że „pożeracze” steków dzielą się na ludzi preferujących Rib-eye lub NY Strip.

T-BONE (500g)

T-BONE (500g)

Steki sezonowane na sucho

229,-

Król steków, uwielbiany przez fanów wołowiny. Jest on najbardziej popularnym stekiem w USA i Anglii, gdzie stał się legendą. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej kości w kształcie litery T, która dzieli steka na 2 nierównie części. Ta mniejsza część to polędwica, a większa to rostbef.

PEPPERSTEAK (200g)

PEPPERSTEAK (200g)

Steki sezonowane na mokro

229,-

Stek Tournedo w młotkowanym kolorowym pieprzu.

TOMAHAWK (900g)

TOMAHAWK (900g)

Steki sezonowane na sucho

429,-

Jest to specjalna odmiana cięcia steka cote de boeuf (czyli sezonowanego antrykotu) z zachowanym dłuższym żebrem, ułatwiającym przewracanie steka podczas grillowania lub smażenia. Tomahawk serwujemy z masłem ziołowym, dwoma sosami i dwoma dodatkami do wyboru.

NEW YORK (300g)

NEW YORK (300g)

Steki sezonowane na mokro

199,-

To stek z rostbefu otrzymywany po odcięciu porcji polędwicy. Kształtem przypomina stan Nowy Jork, czemu zawdzięcza nazwę. New York Strip jest kawałkiem rostbefu. Wykrajany jest z części zwanej short loin. Stek ten jest nieco twardszy od steka z polędwicy, ale ma więcej smaku.

ANGUS (200g)

ANGUS (200g)

Steki sezonowane na mokro

109,-

Znany jest z drobno marmurkowego mięsa, co oznacza, że tłuszcz jest równomiernie rozłożony, nadając mu wyjątkowe cechy. Jest ono bardziej kruche, soczyste i aromatyczne, niż inne rodzaje wołowiny.

TOURNEDO (200g)

TOURNEDO (200g)

Steki sezonowane na mokro

219,-

Jeden z najdelikatniejszych i najbardziej soczystych steków wołowych, przygotowywany ze środkowej części polędwicy.

Serwowane z sosem i jednym dodatkiem do wyboru.

Dodatki i sosy

Dodatek

Frytka stekowa 100 g

15,-

Dodatek

Frytka z batata 100 g

15,-

Dodatek

Sałata ze świeżych warzyw 100 g

15,-

Dodatek

Buraki w syropie klonowym 100 g

15,-

Dodatek

Fasolka w bułce tartej 100 g

15,-

Dodatek

Coleslaw 100 g

15,-

Dodatek

Kolba kukurydzy z masłem ziołowym i solą morską 225 g

15,-

Dodatek

Ziemniak zapiekany z serem cheddar i bekonem

19,-

Sos

Musztardowo-miodowy 30 ml

12,-

Sos

Szczypiorkowy 30 ml

12,-

Sos

Pieprzowy 30 ml

12,-

Sos

Spicy mayo 30 ml

12,-

Sos

Mango-chilli 30 ml

12,-

Sos

Blue cheese 30 ml

12,-

Sos

Czosnkowy 30 ml

12,-

Sos

Barbecue 30 ml

12,-

Sos

Masło ziołowe 20 g

12,-

Sos

Sos na bazie Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey 30 ml

12,-

Najlepsze steki w Gdańsku

 

Najlepsze steki w Gdańsku

Whiskey on the Rocks to miejsce, w którym serwujemy najwyżej najwyższej jakości steki. Każde danie przygotowujemy z dbałością o najdrobniejsze szczegóły. Oferujemy różne ich rodzaje, takie jak Rib-eye, T-bone czy New York. Dążymy do tego, aby zaspokoić gusta nawet najbardziej wymagających Gości.

Każdy stek podajemy z dodatkami pochodzącymi wyłącznie od sprawdzonych dostawców. Ponadto dajemy naszym Gościom możliwość spersonalizowania posiłku poprzez wybór dodatków i sosów, a nawet samodzielne dosmażenie steka do pożądanego stopnia.

Nasza oferta steków

W Whiskey on the Rocks w Gdańsku oferujemy szeroki wybór steków przygotowanych z najwyższej jakości mięsa. Podajemy wyłącznie wołowinę pochodzącą od zaufanych dostawców. Każdy kawałek mięsa jest starannie wyselekcjonowany, sezonowany na sucho lub na mokro i przygotowany zgodnie z najlepszymi praktykami kulinarnymi. Dzięki temu nasi Goście mogą liczyć na niezapomniane doświadczenia smakowe.

Proces grillowania odbywa się w odpowiednio wysokiej temperaturze. Pozwala to zamknąć soki w mięsie i uzyskać charakterystyczną, aromatyczną skórkę. Każde danie serwujemy również z masłem ziołowym, sosem oraz jednym dodatkiem do wyboru.

 

Stopnie wysmażenia steków

W naszym lokalu oferujemy steki w różnych stopniach wysmażenia. Dążymy do tego, aby sprostać oczekiwaniom każdego Gościa. Dostępne opcje to:

  • RARE (krwisty) – mięso jest czerwone i chłodne w środku, z delikatnie ściętą powierzchnią. Stek jest miękki i bardzo soczysty, o intensywnym smaku surowej wołowiny.
  • MEDIUM RARE (średnio krwisty) – wnętrze steka jest ciepłe, czerwone z różowym otoczeniem. Mięso zachowuje soczystość i delikatność, oferując zbalansowany smak między surowym a wysmażonym.
  • MEDIUM (średnio wysmażony) – środek steka jest różowy, otoczony brązową warstwą. Mięso jest mniej soczyste niż w poprzednich stopniach, ale nadal miękkie i o pełnym smaku.
  • MEDIUM WELL (prawie dobrze wysmażony) – stek ma lekko różowy środek, a reszta mięsa jest brązowa. Tekstura jest bardziej zwarta, a soczystość nieco mniejsza, co odpowiada osobom preferującym bardziej wysmażone mięso.
  • WELL DONE (dobrze wysmażony) – mięso jest całkowicie brązowe, bez śladów różu. Stek jest twardszy i mniej soczysty, z wyraźnie wysmażoną strukturą.

Każdy z naszych Gości może wybrać preferowany stopień wysmażenia, aby cieszyć się stekiem idealnie dopasowanym do własnych upodobań. Dodatkowo na życzenie Klientów podajemy gorący kamień, na którym można samodzielnie dosmażyć stek do pożądanego poziomu. W takim przypadku serwujemy mięso wysmażone o jeden stopień niżej. Ta opcja pozwala na dostosowanie steka do własnych preferencji, zapewniając pełną satysfakcję nawet najbardziej wymagającym miłośnikom wołowiny.

 

Najlepsze steki w Gdańsku

 

Dodatki wzbogacające kulinarne doznania

Każdy stek, który serwujemy w Whiskey on the Rocks to kompletne doświadczenie kulinarne – dlatego dołączamy do nich dodatki, które jeszcze bardziej wzbogacają doznania smakowe. Umożliwia to dopasowanie posiłku do własnych preferencji. Starannie dobrane pozwalają zrównoważyć intensywność steka. Lżejsze, świeże propozycje, takie jak sałatki czy warzywa, nadają posiłkowi lekkości i delikatnej chrupkości. Bardziej treściwe opcje, np. pieczone ziemniaki czy kremowe sosy, zapewniają natomiast pełnię doznań i podkreślają bogaty smak wołowiny.

 

Dlaczego warto wybrać nasze steki?

W Whiskey on the Rocks oferujemy steki z najwyższej jakości wołowiny. W połączeniu z profesjonalnym podejściem do procesu przygotowywania mięsa gwarantuje to doskonały smak i niezapomniane doznania.

Nasi Goście mają możliwość wyboru preferowanego stopnia wysmażenia steka – od krwistego po dobrze wysmażony – co pozwala dostosować danie do indywidualnych preferencji. Dodatkowo opcja samodzielnego dosmażenia steka na gorącym kamieniu czyni całe doświadczenie jeszcze głębszym.

Każdy stek podajemy z masłem ziołowym, wybranym sosem oraz jednym dodatkiem do wyboru. Wzbogaca to naturalny smak mięsa i pozwala skomponować posiłek, na który akurat ma się ochotę. Takie podejście sprawia, że doświadczenie, jakim jest jedzenie w naszym lokalu, zapewnia najwyższy poziom satysfakcji.

 

Amerykański klimat w Gdańsku

Nasza restauracja przenosi Gości wprost do serca amerykańskiej kultury – ekskluzywnego lokalu utrzymanego w typowym dla USA klimacie. Wnętrze łączy elegancję z przytulnością, tworząc atmosferę sprzyjającą delektowaniu się wyrafinowanymi smakami. Ceglane ściany zdobią charakterystyczne amerykańskie tablice i znaki, neony oraz płyty winylowe. Lampy wykonane z ponad 1200 butelek whisky Jack Daniel’s tworzą oryginalny klimat, którego nie można doświadczyć nigdzie innej.

Dogodna lokalizacja w kompleksie Tarasy Bałtyku w Gdańsku czyni Whiskey on the Rocks idealnym miejscem na spotkania towarzyskie i biznesowe. Posiadamy stoliki, które mogą zapewnić kameralny nastrój sprzyjający rozmowom o pracy, jak i miejsca przygotowane do zabawy w większej grupie znajomych.

Kontakt

Whiskey on the Rock to lokal stworzony dla miłośników doskonałych steków, unikalnego amerykańskiego klimatu i whisky. Mieścimy się przy ulicy Prezydenta Lecha Kaczyńskiego 31 w Gdańsku. Aby mieć pewność, że znajdą Państwo miejsce w naszym lokalu, zachęcamy do wcześniejszej rezerwacji stolika. Można to zrobić, kontaktując się z nami telefonicznie pod jednym z numerów telefonu: +48 58 691 98 82, +48 570 558 909, mailowo: rezerwacje@whiskeyontherocks.pl, a także przez formularz rezerwacji.

Jeśli nie są Państwo pewni, który stek wybrać lub chcą się Państwo dowiedzieć czegoś więcej o naszej ofercie, zachęcamy do kontaktu. Nasi pracownicy chętnie odpowiedzą na wszystkie pytania, pomogą skomponować idealne posiłki i doradzą w kwestii wysmażenia steków. Zapraszamy!

Whiskey Shots